Exposicions Castell de Guardiola: porta de Catalunya Troballes arqueològiques

20
09/2023
fins al dia 2023-09-30 00:00:00
On es realitza? Camí de Sant Llorenç, s/n
08694  Guardiola de Berguedà
T. 664 56 75 81  
monestirsantllorec@gmail.com
Monestir de Sant Llorenç

Exposicions

Castell de Guardiola: porta de Catalunya
Troballes arqueològiques

fins el 30 de setembre

No us heu preguntat mai per què el castell de Guardiola té les estructures defensives encarades al nord? Senzill: l’enemic havia de venir d’allí.

Amb la mort del rei Jaume I l’any 1276, els seus dos fills es van dividir el regne. L’infant Pere es quedà Catalunya, Aragó i València, mentre que el seu germà Jaume retingué Mallorca, Rosselló, la Cerdanya i Montpeller. Com era esperable, va tenir lloc una guerra entre els dos germans per reunificar els territoris del pare.

La  contesa va durar quatre generacions, fins a la victòria final del casal barceloní l’any 1349 i la reintegració dels territoris mallorquins. El rei Alfons III, net de l’infant Pere, temia una invasió que descendís de terres cerdanes, i per aquest motiu l’any 1327 adquirí la meitat del castell, que abans era tot propietat del monestir de Sant Llorenç. El castell de Guardiola havia esdevingut la porta per on l’enemic mallorquí podia entrar a Catalunya des de la Cerdanya, i va ser Alfons qui va bastir-hi les imponents muralles que encara avui podem contemplar.

Ja fa més de deu anys que l’associació Torre de Guaita excava el castell i ens dona a conèixer el que el temps hi ha enterrat. Les troballes que podeu veure a les fotografies de l’exposició són algunes de les més singulars que es van recuperar en la campanya de l’any 2022. Bàsicament, ens parlen de la vida quotidiana, del dia a dia de la gent que vivia al castell en temps medievals i moderns.

Fotografies: Joan Horrit.


Exposició en col·laboració amb l’associació Torre de Guaita

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 13-09-2023 13:46